C. F. Sørensen: Parti ved Øresund med Kronborg og Tibberup Mølle i Baggrunden. 1878: Source: wikipedia
C. F. Sørensen: Parti ved Øresund med Kronborg og Tibberup Mølle i Baggrunden. 1878: Source: wikipedia

Til pumperne nu, alle danske mænd og kvinder…

Vi ved at Rusland med Putin i spidsen truer vores østgrænse og vores demokrati. Vi ved at Kina stjæler vores intellektuelle know-how. Og vi ser USA agere som en bølle på den internationale scene. I den verden har vi ikke brug for Kristian Thulesen Dahl ved roret. Det blev klip-klart på folkemødet.

Her er en forudsigelse om den næste valgkamp, der bør skræmme alle os fornuftige danskere. I gårsdagens interview med Lippert på TV2 afslørede Kristian Thulesen Dahl nemlig omridset af sin fremtidige Europa politik.

Ordene faldt præcis således… (genhør i øvrigt udsendelsen i sin helhed på TV2 news.)

– Prøv lige og hør her: Vi har ikke stillet forslag om at Danmark bliver udmeldt af EU. Vi ønsker at danskerne tager del i en offensiv debat. Hvad er det for noget? Hvad skal Danmarks placering være?

– Det vi jo har som forslag er [derfor], at når Briterne har fået forhandlet deres aftale på plads, for – på et eller andet tidspunkt må der komme noget fornuft i det her så man får forhandlet en god aftale på plads både for EU og for Storbritannien – så vil det da være relevant at spørge danskerne: hvad synes I i øvrigt om den aftale. Skulle vi også prøve i Danmark at forhandle noget lignende hjem?

– Jeg vil ikke anbefale at vi smutter ud af EU. Jeg vil i givet fald anbefale et nyt ståsted. Hvis det briterne får forhandlet sig frem til er en markedsadgang for deres virksomheder der er tilfredsstillende…

Hvorfor er disse udtalelser vildt skræmmende? Jo, det er de fordi vi kan med stor sandsynlighed forvente

  • at der etableres de første flygtninge- og migrantlejre udenfor EU indenfor det næste år
  • At flygtningedagsordenen derfor bliver tranformeret til en EU-dagsorden, eftersom prisen for EU’s deltagelse i dette projekt vil være at godkendte asylansøgere skal fordeles (mere eller mindre) ligeligt
  • At DF derfor vil gå til valg på en kombineret EU/migrant dagsorden
  • At der kommer en eller anden aftale mellem EU og Storbritannien, dvs. en mere eller mindre blød Brexit
  • At den næste regering – hvis den er borgerlig – vil bestå af Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative
  • At DF kan forventes at tage sig betalt i regeringsgrundlaget med krav om en ny stor folkeafstemning om EU – med krav om en ”blød dexit”.

Det er naturligvis fuldstændig forfærdeligt. Som bekendt afhænger 2/3 af Danmarks økonomi af vores samhandel med lande i det indre marked. Det har Kristian Thulesen Dahl naturligvis blik for. I det pågældende interview understreger han det da også indtil flere gange. MEN: samtidig siger han at EU ”også er så meget andet”. Og at det er det ”andet”, som han siger, at han ”ønsker en offensiv debat om”.

Nu er manden jo ikke dum. Han udtaler sig her i nøje udvalgte vendinger, der er formet præcis så han håber at han ikke får vores nakkehår til at rejse sig. Han lyder jo tilforladelig. Og dog er hans udtalelser i ekstrem grad farlige for vores lands fremtid. Det er de, fordi en sådan drøm om et ”rent” handelsfællesskab (udover at det som brexit-forhandlingerne klart viser, ikke kan lade sig gøre) vil forhindre os i at samarbejde med de andre om de helt store fremtidige udfordringer: den globale demografiske udvikling og fremtidens migrantstrømme, klimaødelæggelserne, samt truslen fra et kinesisk overherredømme og de krige, som vil følge i det farvand.

Danmark er en gammel søfartsnation. I vores egen øjne ser vi derfor også ofte os selv som en stolt fregat, der besejler de syv verdenshave. I virkelighedens verden er vi imidlertid bare en lille plimsoller med hul i bunden, hvor styrtsøerne hele tiden er i fare for at vælte ind over rælingen.

Vi har da ikke brug for et Europa, hvor Putin langsomt får krammet på Visegradlandene. Ej heller har vi brug for et Europa, hvor flygtninge- og migranter vælter ind sydfra fordi Mellemøsten er eksploderet, samtidig med at befolkningstallet eksploderer, og Afrika er i fare for at blive omdannet til en ren ørken. Og dermed et Europa, hvor handelsmulighederne bliver stadig mere begrænsede. Nej vel?

Vi vil fred her til lands…

Sunket jolle. Source: PXere
Sunket jolle. Source: PXere

Vi lever af fred og fordragelighed i verden – og ikke af ufred, handelskrige, eller en verden, der bare vil være sig selv nok.

Mit bud på den helt overgribende dagsorden vi skal håndtere i de næst kommende folketings- og parlamentsvalg er derfor at få danskerne overbeviste om at det eneste der kan bringe Danmark sikkert i havn de næste fem til ti år er at støtte fuldt og helt om det Europæiske Fællesskab, som vi er medlem af – EU. Og javel, det danner rammen om massevis af små og store politiske forhandlinger og projekter, som er tåbelige. Det samme gælder da også Folketinget! Men det er nu engang sådan med demokratiet at det består af fedtede kompromisser.

Jeg plejer at udtrykke det på denne måde: Jeg, der både er fuldblodsdansker og fuldblodseuropæer, kan naturligvis ikke lade være med at omfatte såvel Danmark som Europa med en stor og stærk kærlighed. Det er her jeg har hjemme. Jeg ved jo at vores historier er vævet ind i hinanden. Godt er det derfor også, at der findes en ramme indenfor hvilken jeg kan samtale og forhandle med de andre om alt det, som vi er fælles om. Det gælder både Folketinget og Det Europæiske Parliament. I den forstand er de to institutioner på samme tid det mindste og det største. Det mindste fordi de sådan set bare er vore fælles mødesteder. Det største, fordi vi uden disse to offentlige institutioner ingen steder havde at gå hen med vores behov for at samtale med hinanden om alt det som ikke bare omfatter handel, men også alt det andet, der ikke lige kan sættes på en formel.

Det ved Kristian Thulesen Dahl naturligvis godt. Alligevel kan han ikke lade være med at fiske i rørt vande. For hvad er vel vigtigst? En personlig stemme på ham, der kommer fra folkedybet i Thyregod? Eller at sikre at vores fælles skude finder smult vande de næste par år?

Jeg håber at den danske befolkning i det kommende år vil rejse sig fra divanen og bakke om bare ét af de tre gamle partier i Folketinget – Socialdemokratiet, Venstre og Konservative. Herved vil vi nemlig vise at vi bakker op om det repræsentative demokrati og ikke yderfløjenes flirt med i tide og utide at invitere os til at lytte til slangernes hvislen i folkedybet. Når alt er sagt og gjort er det jo ikke folkets spidskompetence at sætte sejlet og lægge kursen. Det har man en kaptajn og besætning til at sikre. Så vi andre ikke skal slides op, mens vi øser det skummende saltvand ud af den hullede øse..

Karen Schousboe